Wat is radiotherapie?

Plaats van radiotherapie in de behandeling van patiënten met kanker

Voor bepaalde vormen van kanker kan radiotherapie de enige behandeling zijn maar vaak kan door verschillende behandelingen te combineren de grootste kans op genezing worden bereikt.

Bij een borstsparende behandeling bijvoorbeeld wordt eerst geopereerd, waarna de behandeling wordt voortgezet met een bestraling van de borst en met chemotherapie en hormonale therapie die gericht zijn op de vernietiging van microscopische uitzaaiingen elders in het lichaam.

Combinatie van radiotherapie en hormonale therapie

Andere voorbeelden zijn:

  • de combinatie van radiotherapie en hormonale therapie bij patiënten met prostaatkanker
  • de combinatie van radiotherapie, chemotherapie met of zonder een operatie bij mensen met slokdarmkanker
  • de combinatie van operatie, radiotherapie en chemotherapie bij patiënten met bepaalde vormen van kanker van de mond en de keel

Radiotherapie en chirurgie hebben alleen effect op het deel van het lichaam waar wordt behandeld; chemotherapie- en hormonale therapie hebben invloed op het hele lichaam.

Verschillende soorten kanker

Er zijn verschillende soorten kanker. Sommige zijn gevoelig voor radiotherapie, andere minder gevoelig. De keuze van de behandeling hangt hier van af. Andere factoren die van invloed zijn op de behandeling zijn de grootte en de uitbreiding van de tumor, de wens om een orgaan (borst, stembanden) te behouden en het wel of niet aanwezig zijn van uitzaaiingen in andere organen.

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!