Wat is radiotherapie?

Bijwerkingen

Radiotherapie kent acute en chronische bijwerkingen.

Acute bijwerkingen treden tijdens of kort na de behandeling op en zijn meestal tijdelijk van aard. Te denken valt aan roodheid van de huid of irritatie van het slijmvlies van de inwendige organen.

Ook kunnen patiënten ten tijde van de behandeling vermoeid raken. Welke klachten optreden hangt helemaal af van de plaats van het lichaam waarop bestraald wordt en van de hoeveelheid bestraling.

Als de slokdarm in het bestralingsveld ligt zullen pijnklachten met slikken kunnen ontstaan. Als een groot deel van de dunne darm wordt bestraald kan de patiënt diarree verwachten en als de patiënt wordt behandeld voor blaaskanker kan de patiënt een branderig gevoel met plassen bemerken.

Chronische bijwerkingen ontstaan vaak in de periode (maanden tot jaren) na afloop van de behandeling en zijn meestal permanent. Vaak wordt het bestraalde weefsel stugger als gevolg van het ontstaan van littekenweefsel in het bestralingsgebied. Andere chronische bijwerkingen zijn kaalheid  bij mensen die tot een hogere bestralingsdosis op het hoofd worden bestraald en een droge mond bij patiënten voor kanker in de mond- en keelholte worden bestraald.

Met de moderne bestralingstechnieken is het gelukkig steeds meer mogelijk om het normale gezonde weefsel te sparen en daarmee het optreden van de chronische bijwerkingen te beperken.

Bijwerkingen zijn dus zeer afhankelijk van de plek die bestraald gaat worden. Uw radiotherapeut zal met u bespreken welke eventuele bijwerkingen bij u van toepassing zijn.