Patiënten

Voorbereiding van de behandeling

Radiotherapeutisch laboranten

De voorbereiding en uitvoering van de bestralingsbehandeling worden uitgevoerd door radiotherapeutisch laboranten. In het RIF lopen leerling-laboranten stage. Zij werken onder supervisie van gediplomeerde laboranten.

Voordat de bestraling van start gaat, zijn er enkele voorbereidingen nodig. Deze zijn niet voor iedere patiënt hetzelfde. De voorbereidingen duren meestal een half uur tot drie kwartier. We noemen hier de meest voorkomende voorbereidingen.

CT

Met behulp van de CT-scanner vindt het vaststellen van het te bestralen gebied (lokaliseren) plaats. Er wordt  een scan van het te bestralen gedeelte van het lichaam gemaakt. De verkregen beelden worden gebruikt om de plaats van de bestraling te bepalen, ook de omliggende organen worden in beeld gebracht. Deze informatie hebben we nodig om het doelgebied optimaal te bestralen en tevens de omliggende organen zoveel mogelijk te sparen. Deze procedure duurt gemiddeld 30 minuten.

Tijdens de CT-scan bevinden de radiotherapeutisch laboranten zich in een aangrenzende ruimte. Zij kunnen u wel zien maar tijdens de scan niet met u communiceren. Bij problemen zijn zij direct bij u.

Tekening

Na het scannen wordt er een tekening op uw huid gemaakt om u tijdens elke  bestraling in dezelfde juiste positie te manoeuvreren, zodat steeds het juiste gebied bestraald wordt. Dit gebeurt met een speciale watervaste markeerinkt. Alleen als het nodig is, worden enkele markeerpunten getatoeëerd.

Tijdens de bestralingsserie moet de tekening op de huid zichtbaar blijven. Dit is noodzakelijk voor het instellen van de bestralingsvelden op het bestralingstoestel. U kunt wel douchen, maar de tekening mag niet met zeep worden gewassen.
De markeerinkt geeft af op uw kleding. Omdat deze inktvlekken soms moeilijk te verwijderen zijn, kunt u bij de keuze van uw onderkleding hier rekening mee houden.

Masker

Voor sommige bestralingen, met name in het hoofd-hals gebied, is het noodzakelijk om een masker te maken. Soms gebeurt dit in een aparte ruimte, de zogenaamde Mouldroom, soms in de ruimte van de CT-scan. Een masker is een hulpstuk om u elke keer in de juiste positie te kunnen bestralen en om de bestralingsvelden op het masker te kunnen aftekenen. Deze hulpstukken worden exact op maat gemaakt van een speciaal soort kunststof. Dit wordt zacht door het te verwarmen en kan dan precies om uw hoofd en/of hals gevormd worden. Na afkoeling wordt het weer hard en is het masker klaar. Het masker is voorzien van gaten zodat u gewoon kunt blijven ademen terwijl u het masker draagt tijdens de behandeling.

Borniastraat 36 8934 AD Leeuwarden - Tel +31 (0)58 286 66 67 - Fax +31 (0)58 288 75 70
Copyright © 2023