Voorbereiding van de behandeling

De voorbereiding en uitvoering van de bestralingsbehandeling worden uitgevoerd door radiotherapeutisch laboranten. Zij zijn gespecialiseerd in het werk binnen de radiotherapie. Daarnaast lopen er leerling-laboranten stage in het RIF. Zij werken onder supervisie van gediplomeerd laboranten.

Voordat de bestraling van start gaat, zijn er enkele voorbereidingen nodig. Deze zijn niet voor iedere patiënt hetzelfde. De voorbereidingen duren meestal een half uur tot drie kwartier. We noemen hier de meest voorkomende voorbereidingen.

CT-scan

Er wordt  een scan van het te bestralen gedeelte van het lichaam gemaakt. Deze scan wordt gebruikt om de plaats van de bestraling te bepalen. Ook de omliggende organen worden in beeld gebracht. Deze informatie hebben we nodig om het doelgebied optimaal te bestralen en tevens de omliggende organen zoveel mogelijk te sparen. Bij deze scan worden markeringen op u aangebracht. De gehele procedure duurt gemiddeld 30 minuten. 

Tijdens de CT-scan bevinden de radiotherapeutisch laboranten zich in een aangrenzende ruimte. Zij kunnen u wel zien maar tijdens de scan niet met u praten. Bij problemen komen zij direct naar u toe. 

Markering

Na het scannen worden er markeringen op uw huid aangebracht. In de meeste gevallen gebeurt dit met zeer kleine tatoeage puntjes ter grootte van een speldenprik. Daarmee kunnen de laboranten u tijdens elke bestraling in dezelfde houding positioneren. Op deze manier zorgen we er voor dat steeds het juiste gebied bestraald wordt. Deze puntjes blijven goed zichtbaar en u kunt er gewoon mee wassen en douchen.

Masker

Voor sommige bestralingen, met name in het hoofd-hals gebied, is het noodzakelijk om een masker te maken. Soms gebeurt dit in een aparte ruimte, de zogenaamde mouldroom, maar vaak ook in de ruimte van de CT-scan. Een masker is een hulpstuk om u elke keer in de juiste positie te kunnen bestralen en om de instelpunten op het masker te kunnen aftekenen. Het masker kan met een soort drukknopen vastgeklikt worden aan de behandeltafel.

Deze hulpstukken worden exact op maat gemaakt van een speciaal soort kunststof. Dit wordt zacht door het te verwarmen en kan dan precies om uw hoofd en/of hals gevormd worden. Na afkoeling wordt het weer hard en is het masker klaar. Het masker is voorzien van gaten zodat u gewoon kunt blijven ademen tijdens de behandeling.

MRI-scan

Voor bepaalde patiënten heeft de radiotherapeut, naast een CT scan, ook een MRI-scan nodig om meer beeldinformatie te verkrijgen over het te bestralen gebied. Deze patiënten krijgen een MRI-scan in het MCL, waarna de beelden worden doorgestuurd naar het RIF.

Patiënten die op de MR-Linac worden bestraald, krijgen aansluitend aan de CT-scan een voorbereidende MRI-scan in het RIF.