Patiënten

Bestralingsplan

Aan de hand van de gemaakte CT-scan en de verdere gegevens wordt het meest geschikte behandelplan gemaakt. Alle gegevens die nodig zijn voor de bestraling worden genoteerd in uw persoonlijke digitale Bestralings Opdrachten Kaart (BOK). 


De gegevens worden door de radiotherapeut-oncoloog en de radiotherapeutisch laborant verwerkt. Hier wordt voor iedere patiënt berekend hoe lang er per keer bestraald moet worden.
Bij de meeste bestralingen wordt gebruik gemaakt van verschillende bestralingsvelden of -bundels. De tumor wordt zo van verschillende kanten bestraald, teneinde de gezonde weefsels in de omgeving zo weinig mogelijk te belasten. Per bestralingsveld is bestralingstijd meestal tussen de 15 sec en 3 minuten. Voor deze berekeningen wordt vaak gebruik gemaakt van geavanceerde computerprogramma's.

De bestralingsbehandeling per dag duurt gemiddeld 10 a 20 minuten.

Een bestralingsveld is in principe rechthoekig, het gebied dat bestraald moet worden vaak niet.  Daarom is ieder toestel uitgerust met de zogenaamde multileaf collimator (zie afbeelding). Een multileaf collimator bestaat uit een groot aantal beweegbare leafs of bladen waarmee onregelmatige vormen kunnen worden gemaakt. De vorm van het te bestralen gebied kan door de bladen volledig op maat gemaakt worden.

Borniastraat 36 8934 AD Leeuwarden - Tel +31 (0)58 286 66 67
Copyright © 2024