Nieuws
2023-07-21 11:03:00

Behandelingen met de MR-Linac

21 juli 2023

“Met de MR-Linac kunnen we elke bestralingsdag het bestralingsplan aanpassen. Daarmee bestralen we preciezer dan ooit.” In het RIF beschikken we over een state of the art versnellerpark, met onder andere een innovatief bestralingsapparaat, de MR-Linac, en hier vertellen we graag meer over.

Sinds december 2021 behandelen we patiënten met prostaatkanker met de MR-Linac. We zijn hard aan het werk om andere vormen van kanker te kunnen behandelen. Na de zomer verwachten we te starten met de MR-Linac behandeling van patiënten met endeldarmkanker en uitzaaiingen in de lymfeklieren. Ook starten we de voorbereidingen om andere tumorsoorten in de bovenbuik te behandelen, waar de MR-linac naar verwachting ook een grote meerwaarde biedt. Verder neemt het RIF deel aan verschillende internationale studies om nieuwe hoogwaardige behandelingen, zoals de MR-Linac, beschikbaar te maken voor de patiënten in de regio.

De MR-Linac is een Nederlandse uitvinding van Professor Jan Lagendijk en collega’s in het UMCU voor de bestraling van kanker. De MR-Linac is een combinatie van een bestralingsapparaat met een MRI scanner. Hiermee is het mogelijk om op het moment zelf te zien waar de tumor zich op dat moment exact bevind hierdoor kunnen we  veel preciezer bestralen.

De MR-Linac brengt vele voordelen met zich mee en draagt zo bij aan de verbetering van de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met kanker. De voordelen op een rij:

  • Doordat er dagelijks een nieuw bestralingsplan wordt gemaakt is het bestralingsplan beter aangepast aan de situatie van die dag.
  • Door de MRI beelden kan er veel preciezer bestraald worden.Hierdoor wordt er minder gezond weefsel geraakt wat leidt tot minder bijwerkingen.
  • Doordat er preciezer bestraald kan worden, kan de dosis per bestraling ook worden verhoogd. Dit zal leiden tot minder behandelingen en daardoor ook minder ziekenhuisbezoeken per patiënt.
  • Doordat er meegekeken kan worden tijdens de bestraling krijgen patiënten met kanker in erg bewegelijke organen, welke nu niet bestraald kunnen worden door de constante beweging, er een behandeloptie bij.

Wel belangrijk om te vermelden is het feit dat de MR-Linac alleen in bepaalde situaties een meerwaarde biedt. Het grootste deel van de mensen kan met onze reguliere toestellen bestraald worden.

Het team achter de MR-Linac is een multidisciplinair team van radiotherapeuten, laboranten en klinische fysica (zie foto). Wij zijn erg enthousiast dat we deze innovatieve technologie in Friesland hebben weten neer te zetten en kijken ernaar uit om nog meer patiënten te behandelen in de toekomst!

Het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) is een zelfstandig instituut dat radiotherapeutische zorg biedt aan patiënten met kanker in Friesland. Samen met ruim 100 medewerkers streven we ernaar om de ca. 2400 kankerpatiënten per jaar een hoogwaardige bestralingsbehandeling zonder wachttijden te bieden.