Kanker en behandeling

Controle na afloop van de behandeling

Patiënten die met een genezende intentie zijn behandeld blijven na afloop van de behandeling vaak  gedurende enkele jaren onder controle staan. Vaak gebeurt dat in samenspraak met de verwijzend specialist. 

Bij de controles wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn  die wijzen op terugkeer van de kanker en of er klachten zijn die te maken hebben behandeling.  Ook komt ter sprake of u moeite heeft met de verwerking van  hetgeen u heeft doorgemaakt en of u wellicht daarbij hulp zou kunnen gebruiken.
Bij de controle worden die onderzoeken gedaan die voor u van belang kunnen zijn. Zo is het bij patiënten  die een borstsparende behandeling hebben ondergaan belangrijk om geregeld (meestal 1 keer per jaar) een mammografie te laten maken om het ontstaan van een nieuwe tumor vroegtijdig op het spoor te komen. 

Bij patiënten die voor prostaatkanker zijn behandeld wordt bij de controles de concentratie van het PSA in het bloed bepaald omdat dit een zeer gevoelige test is waaraan men kan zien of de prostaatkanker goed op de behandeling heeft gereageerd.

Bij de controles wordt afgezien van onderzoeken waar u geen voordeel van heeft. Zo is het bij de meeste patiënten niet nodig om geregeld te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn ontstaan, zeker niet als er ten tijde van de controle geen aanwijzingen voor zijn.  Vaak is dergelijk onderzoek belastend terwijl het vroegtijdig vaststellen van uitzaaiingen geen betere kansen geeft op genezing.

Patiënten die voor klachten kortdurend zijn bestraald krijgen vaak een eenmalige controleafspraak op het telefonisch spreekuur. Zij behoeven daarvoor niet naar het RIF te komen.
De radiotherapeut-oncoloog wil tijdens dit spreekuur weten of de behandeling succesvol is geweest.

Borniastraat 36 8934 AD Leeuwarden - Tel +31 (0)58 286 66 67
Copyright © 2024