Kanker en behandeling

Veel gestelde vragen bij radiotherapie

Moet u worden opgenomen in het ziekenhuis?

De meeste mensen die worden bestraald komen poliklinisch en worden dus niet opgenomen in het ziekenhuis.

Bent u alleen tijdens de bestraling?

De radiotherapeutisch laboranten gaan met u mee de bestralingsruimte in. Als het  bestralingstoestel is ingesteld en u juist gepositioneerd bent, verlaten zij de ruimte weer. Tijdens de behandeling bent u dus alleen in de bestralingsruimte. Via twee camera's aan het plafond  kunnen zij u zien. Als de behandeling is afgerond komen de radiotherapeutisch laboranten u weer halen.
Bij het instellen van de apparatuur is het toegestaan dat er éénmalig een begeleider van u aanwezig is. Deze begeleider verlaat, samen met de radiotherapeutisch laboranten, de ruimte voordat de bestraling begint.

 

 

Wordt u radioactief van de bestraling?

Nee, we werken niet met radioactieve straling, maar met een sterke röntgenstraling.
U bent dus niet radio-actief tijdens of na de bestraling.
In het lichaam wordt de straling niet opgeslagen.

Is er altijd straling aanwezig in de bestralingsruimte?

Nee, straling werkt net als een lamp: we kunnen de straling aan- en uitschakelen. Er blijft geen straling achter in de ruimte als het toestel is uitgeschakeld.

Is de bestraling besmettelijk?

Nee, de bestraling is niet besmettelijk.

Doet de bestraling pijn?

Nee, van de bestraling zelf voelt en ziet u niets. Het kan zijn dat het apparaat een zoemend geluid maakt, dit is normaal.

Mag er iemand mee kijken?

Er mag eenmaal iemand mee kijken bij de bestraling. Deze persoon zal het een en ander uitgelegd krijgen rondom de behandeling. Bij de voorbereidende werkzaamheden op de CT-scan is het niet mogelijk dat er iemand mee kijkt. Bij alle gesprekken kan er natuurlijk wel weer iemand mee komen.

Kunt u een overdosis straling krijgen?

Nee, de berekende bestralingsdosis wordt altijd nagerekend door meerdere deskundige personen. De toestellen worden regelmatig door deskundige mensen gecontroleerd.
Als de voor u bepaalde bestralingstijd is afgelopen, slaat het toestel automatisch af.

Heeft de radiotherapie invloed op uw dagelijks leven?

Afhankelijk van uw algemene conditie, de intensiteit van de bestraling en de eventuele bijwerkingen die op kunnen treden zal de behandeling invloed hebben op uw dagelijks leven. Ook de regelmatige bezoeken aan het RIF zullen van invloed zijn op het dagritme. U voelt zelf het best wat u wel en niet kan doen.

Kunt u normaal eten en drinken?

Als de arts of laboranten u geen speciale instructies geeft kunt u normaal eten en drinken. Soms is het nodig bepaalde voedingsmiddelen te vermijden of speciale dieetmaatregelen te nemen.

Is het goed extra vitamines of mineralen te slikken?

Bij een normale gezonde voeding, krijgt u voldoende stoffen binnen om de conditie en weerstand op peil te houden en zijn extra vitamines of mineralen niet nodig. Dat is wel het geval als u door de ziekte of de behandeling minder goed kunt eten of bepaalde producten helemaal niet meer kunt gebruiken. Het is in dat geval goed om dagelijks een multivitamine-mineraalpreparaat te gebruiken. Bij de drogist, apotheek en supermarkt zijn verschillende merken als pil, capsule of bruistablet te koop. Een teveel aan vitamines en mineralen kan schadelijk zijn. Het vitaminepreparaat dient tot 100% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) te bevatten.

Mag u alcohol gebruiken?

Alcohol, mits in bescheiden hoeveelheid, heeft geen nadelige invloed op de behandeling.
Bij sommige medicijnen mag geen alcohol gebruikt worden. Het is verstandig dit met de behandelend arts te bespreken.
Bij een bestraling van de mond, keel of borstholte waarbij de slokdarm wordt geraakt is het niet verstandig om alcohol te gebruiken. Dit wordt dan ook afgeraden.

Mag ik zwemmen?

Liever niet. Als u gaat zwemmen in zout water of chloorwater dan kan dat extra irriterend op de huid werken. Door het zwemmen c.q. langdurig in het water zijn, gaan de inktlijnen er af. De lijnen hebben we nodig om u iedere dag in de juiste houding te kunnen leggen en het bestralingsgebied op te zoeken.

Wat zijn de openingstijden van het RIF?

De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Het RIF is tijdens de openingstijden te bereiken op:

Telefoon
Fax 

058 - 28 66 667
058 - 28 87 570


Op zaterdag, zondag en algemene feestdagen is het RIF gesloten.

Buiten openingstijden kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met het centrale nummer van het Medisch Centrum Leeuwarden, telefoon 058 – 286 66 66.
Van daaruit wordt de dienstdoende arts van het RIF opgeroepen.

Wordt er ook bestraald op feestdagen of in het weekend?


De bestraling wordt in principe ingepland op doordeweekse dagen en niet in het weekend en op feestdagen. Bij feestdagen die op een doordeweekse dag vallen, wordt per patiënt bepaald of u wel of niet bestraald moet worden. Het kan voorkomen dat u wel op een feestdag wordt bestraald of dat deze bestraling wordt ingehaald in het weekend. 

 

 

 

Borniastraat 36 8934 AD Leeuwarden - Tel +31 (0)58 286 66 67
Copyright © 2024