Behandelingen met de MR-Linac

Behandelingen met de MR-Linac

“Met de MR-Linac kunnen we elke bestralingsdag het bestralingsplan aanpassen. Daarmee bestralen we preciezer dan ooit.”

In het RIF beschikken we over een state of the art versnellerpark, met onder andere een innovatief bestralingsapparaat, de MR-Linac, en hier vertellen we graag meer over.

Sinds december 2021 behandelen we patiënten met prostaatkanker met de MR-Linac. We zijn hard aan het werk om ook andere vormen van kanker te kunnen behandelen op dit toestel. Na de zomer verwachten we te starten met de MR-Linac behandeling van patiënten met endeldarmkanker en uitzaaiingen in de lymfeklieren. Ook starten we de voorbereidingen om andere tumorsoorten in de bovenbuik te behandelen, waar de MR-Linac naar verwachting ook een grote meerwaarde biedt. Verder neemt het RIF deel aan verschillende internationale studies om nieuwe hoogwaardige behandelingen, zoals de MR-Linac, beschikbaar te maken voor de patiënten in de regio.

De MR-Linac is een Nederlandse uitvinding van Professor Jan Lagendijk en collega’s in het UMCU voor de bestraling van kanker. De MR-Linac is een combinatie van een bestralingsapparaat met een MRI scanner. Hiermee is het mogelijk om live te zien wat er gebeurt tijdens de bestraling en hierdoor kunnen we  veel preciezer bestralen.

De MR-Linac brengt vele voordelen met zich mee en draagt zo bij aan de verbetering van de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met kanker. De voordelen op een rij:

  • Doordat er dagelijks een nieuw bestralingsplan wordt gemaakt is het bestralingsplan beter aangepast aan de situatie van die dag.
  • Door de MRI beelden kan er veel preciezer bestraald worden, hierdoor wordt er minder gezond weefsel geraakt wat leidt tot minder bijwerkingen.
  • Doordat er preciezer bestraald kan worden, kan de dosis per bestraling ook worden verhoogd. Dit zal leiden tot minder behandelingen en daardoor ook minder bezoeken aan het RIF  per patiënt.
  • Doordat er meegekeken kan worden tijdens de bestraling kunnen er in de toekomst ook andere vormen van kanker bestraald worden. Vooral kanker in erg bewegelijke organen, welke nu niet bestraald kunnen worden door de constante beweging, krijgen er een behandeloptie bij.

Het team achter de MR-Linac is een multidisciplinair team van radiotherapeuten, laboranten en klinische fysica. Wij zijn erg enthousiast dat we deze innovatieve technologie in Friesland hebben weten neer te zetten en kijken ernaar uit om nog meer patiënten te behandelen in de toekomst!

Het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) is een zelfstandig instituut dat radiotherapeutische zorg biedt aan patiënten met kanker in Friesland. Samen met ruim 100 medewerkers streven we ernaar om de ca. 2400 kankerpatiënten per jaar een hoogwaardige bestralingsbehandeling zonder wachttijden te bieden.

 

Borniastraat 36 8934 AD Leeuwarden - Tel +31 (0)58 286 66 67
Copyright © 2024